Största skandalerna i ”eurovision”!

5 min läsning

Under sin 68-åriga historia har det naturligtvis hänt en del under ”Eurovision song contest”. Inför den glittriga musikveckan i Malmö redogör vi för några av de vildaste skandalerna i tävlingens historia!

AV: ANGELICA LINDE, ERIKA SVENSSON FOTO: TT, SVT

Röstfusk, troschocker & politiska bråk

För ett år sedan blev Loreen den första kvinnan någonsin att vinna hela tjottaballongen två gånger.
Det blev en tämligen skandalfri tävling, men så ser det inte ut varje år.

Det finns knappt någon som är så förknippad med fläktar som allas vår Carola, 57. Med rätta – var det inte hon som gjorde scenfläkten till en grej 1991? Den hade ju trots allt en lika viktig del i uppträdandet av ”Fångad av en stormvind” som dansarna. Men det var inte utan problem. Den gigantiska fläkten som Carola släpat med sig ner till ”Eurovision song contest” i Rom drog så mycket ström att säkringarna gick mitt i direktsändningen, enligt SVT. Högtalarsystemet slogs ut, så på plats hördes varken musik, sång eller medhörning. Det stoppade dock inte Carola, som fortsatte som om ingenting hade hänt, och tittarna märkte över huvud taget inte av dramatiken. Hur det gick sedan vet vi väl alla: Just precis, hon vann hela skiten!

STORMADE SCENEN

Innan aktivister från miljöorganisationen Återställ våtmarker tog för vana att avbryta stora tv-inspelningar i Sverige var det spanjoren Jaume Marquet, även kallad Jimmy Jump, som var i farten. Bland annat sprang han in på planen under finalen i fotbolls-em mellan Portugal och Grekland 2004. Under ESC-finalen 2010 stod Jimmy Jump plötsligt uppe på scenen bredvid Spaniens artist Daniel Diges. Jump följde med i koreografin medan Daniel höll minen så gott han kunde innan vakterna kastade ut inhopparen som senare greps av polis och dömdes till att betala 15 000 kronor i böter för sabotage. Även 2018 stördes ett framträdande när aktivisten som kallar sig Dr ACactivism roffade åt sig micken från Storbritanniens artist SuRie och skrek: ”Moderna nazister i brittisk media, vi kräver frihet, krig är inte fred”. Både Daniel Diges och SuRie gavs möjlighet att framföra sina låtar på nytt, men brittiskan valde att avstå eftersom hon kände sig nöjd med sitt framträdande.

BRÖT MOT INTERNATIONELL LAG

Nog för att Azerbajdzjan är en demokrati på pappret, men mänskliga rättigheter och pressfrihet är väl inte riktigt landets starka sida. Inför ”Eurovision” i Baku 2012 tvångsförflyttades hundratals familjer

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar