Ska förpackningen ingå i priset?

7 min läsning
Är det okej att även omslagspapprets vikt räknas in i priset på det man köper i charken?
Foto: Shutterstock

Min Icabutik bytte för ett tag sedan papper till det kallskurna i delikatessen, från ett rosa, prassligt papper till ett styvare och betydligt tyngre. Förra veckan köpte jag 106 gram skinka och 112 gram salami inslaget i två papper vardera. När jag vägde de fyra arken visade vågen 21 gram. Jag betalade totalt 66,36 kronor, varav tio procent alltså var papper! Är det okej? Ska förpackningen ingå i priset och ha samma kilopris som varan? /Hans-Åke

SVAR: Vi kontaktade Ica som svarar att det är upp till varje enskild Icabutik att välja förpackningsmaterial för att slå in kallskuret och du får vända dig till den aktuella butiken med din fråga.

Vi frågade Maria Wiezell, konsumenträttsexpert på Sveriges Konsumenter, om det är okej att förpackningen ingår i priset och har samma kilopris som varan. Hon säger att det inte finns någon lag som reglerar hur man ska göra med den här typen av förpackningar. Men det finns en gammal branschregel om att förpackningens vikt inte ska ingå i priset när det gäller vissa varor, och då särskilt de som säljs i lösvikt. Kunder betalar då enbart för den faktiska vikten av produkten de köper. I dessa fall ställs vågarna ofta till att automatiskt dra av förpackningens vikt (som kallas taravikt), så att kunden inte betalar för mer än varan. Men hon säger också att det tyvärr verkar som om efterföljandet av den här regeln blir mer och mer sällsynt. Dock ska prisinformationen vara tydlig och ges innan man bestämmer sig för att köpa varan, så i detta fall borde du före köpet få reda på att förpackningsmaterialet har samma kilopris som varan.

Ska det vara huggsexa om medicin?

? Jag fick en ordination av Ozempic på grund av diabetes 2. Den fungerade utmärkt, men sedan kom bristen på grund av den skrivs ut som bantningsmedel. Efter att ha varit utan i åtta månader fick jag veta att det fanns två förpackningar på ett apotek utanför stan. Jag tog bussen, men när jag kom fram var det slutsålt. För två veckor sedan såg jag att det fanns åtta förpackningar kvar på Apoteket Sjukhuset och jag försökte boka genom Apotekets tjänst Mina recept, men det gick inte. Jag tog cykeln och när jag kom fram efter tio minuter hade jag tur, det fanns två kvar. Ska inte medicin kunna bokas eller ska det vara huggsexa?

/Klas-Göran

SVAR: Malin Engholm, läkemedelsinspektör på Läkemed

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar