Gifter på köpet

5 min läsning

Rosen är kanske den mest symbolladdade av alla blommor och har en självklar plats vid firande av allt från mors dag till bröllop och student. Vår granskning visar att den tyvärr också är laddad med en lång rad bekämpningsmedelsrester.

Text Jonas Ryberg Testansvarig Anna Edberg Foto Johan Arthursson

Rosor finns att köpa nästan överallt i färdiga buketter eller som lösa snittblommor. Vi har köpt in 20 rosbuketter från blomsterbutiker, torghandel, livsmedelsbutiker och via nätet som blomsterbud. Majoriteten av rosorna är importerade från Kenya och Etiopien med flyg via Nederländerna, men det finns också varianter som odlats i växthus i Europa. Ofta är det dock svårt eller omöjligt för dig som konsument att se var rosorna kommer ifrån i samband med köp.

Snittblommor odlas i industriell skala, ofta i växthus och är en jätteindustri i bland annat Kenya och Etiopien.

Vår granskning visar att det används en hel del bekämpningsmedel under odlingen. I labbet hittar vi rester från inte mindre än 71 aktiva ämnen som används i bekämpningsmedel. 24 av substanserna är inte tillåtna att använda i samband med odling inom EU. Majoriteten av ämnena används för att bekämpa insekts- och svampangrepp på rosorna under odlingen och många av dem är farliga om de hamnar på huden eller andas in. En stor del av ämnena kan också orsaka skador om de kommer ut i miljön i till exempel vattendrag kring odlingarna.

Den ros som innehåller flest bekämpningsmedelsrester är Kneppers Rozen som innehåller 22 olika ämnen, varav åtta inte är tilllåtna att använda inom EU. Nästan lika mycket hittar vi i Icas kvistrosor. De innehåller 20 ämnen, varav sex inte får användas vid odling inom EU. Att ämnena inte får användas inom EU betyder inte att de inte får finnas på varor som importeras till unionen.

Ica vill inte ställa upp på en intervju om att deras rosor innehåller så många bekämpningsmedel och att flera inte är godkända för användning här. Företagets chef för blommor, Sandra Kjellin, skriver i ett mejl till Råd & Rön att de bara köper rosor från certifierade odlare, vilket innebär att ”de måste följa strikta regler för hur verksamheten ska bedrivas. Lagstiftningen kopplat till vilka bekämpningsmedel som är godkända för användning i tredje land skiljer sig åt från de bekämpningsmedel som är godkända inom EU”.

När vi testade sallad för ett par år sedan hittade vi som mest rester av sex olika bekämpningsmedel i en produkt. Eftersom rosor inte är ett


Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar