Preppa med kompis och låda

5 min läsning

Krislådan föddes som en symbol för hemberedskap, men har i takt med det försämrade världsläget utvecklats till en postordersuccé. Nu vill MSB, som var med och lanserade begreppet, att du ska skaffa en kriskompis också.

Text Jonas Ryberg Illustration Emma Hanquist

Krislådan med innehåll som kan vara bra för att klara en situation när samhällsservice som rinnande vatten eller el försvinner, lanserades som en symbol för hemberedskap av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för ungefär tio år sedan.

– Vi behövde uppfinna en symbol för det här med att ha saker i beredskap hemma. Krislådan var tänkt som att du skulle ta en låda som du redan har och lägga till exempel en pannlampa där tillsammans med andra saker som kan vara bra att ha vid en kris, säger Anna Teljfors.

Hon är risk- och kriskommunikatör på MSB och en av dem som var med och tog fram broschyren Om krisen eller kriget kommer, som skickades hem till alla hushåll för några år sedan.

– På den tiden fanns det inte färdiga krislådor att köpa. Sedan blev krislådan ett begrepp, mycket på grund utav oss, säger hon.

I dag finns det ingen brist på olika färdiga krislådor eller paket att beställa. Vid sidan av de traditionella hemmafixar- och friluftsbutikerna som erbjuder överlevnadsprylar av olika slag, har det vuxit fram en bransch av företag och organisationer som säljer olika krispaket. Här hittar vi allt från -tvändisar och influerare till fackförbund och intresseorganisationer som har egna lådor till försäljning.

Ett av företagen som vuxit rejält är Krisskydd Sverige AB, som startades för mindre än två år sedan och som i dag enligt egen utsago sålt krisprylar till över en halv miljon svenskar.

Enligt den enda årsredovisning som företaget hunnit lämna in är det en lönsam verksamhet. 2022 omsatte företaget drygt elva miljoner kronor med en vinstmarginal på 50 procent. Men företaget har också hunnit med att dra på sig över 50 anmälningar till Konsumentverket. De flesta av dem för sin marknadsföring som av många anmälare uppfattats som att företaget har ett samarbete med MSB eller med andra myndigheter.

Bland annat används broschyren Om krisen eller kriget kommer i marknadsföringen och formuleringar som ”Tydliga besked från regeringen och överbefälhavare! Vänta inte! Beställ ditt krispaket i dag.”

Enligt Anna Teljfors är det bara fackförbunden LO, Saco och TCO, och intresseorganisationen PRO med sin Folklådan, som har

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar