Billigt och klimatsmart med egen jord

5 min läsning

Majorit en av all odlingsjord som säljs innehåller torv, en fossil produkt vars brytning orsakar utsläpp av växthusgaser. Men det finns sätt att odla utan torv, som dessutom är billigare.

Text Annika Berge Foto Gustav Gräll

I ett växthus på sin kolonilott blandar Katja Jassey egen jord av lövmull, kompost och trädgårdsjord.

Det är vår och i trädgårdsbutikerna råder årets mest hektiska tid. Späda plantor med tomater och kryddor plockas ner i butikernas extrastora kundvagnar, tillsammans med framodlade bärbuskar och prydnadsträd. Och jord. I trädgårdsbutikerna finns jord för alla olika sorters odlingar, för pelargoner och grönsaker, rhododendron och rosor. Det är inte heller bara i trädgårdshandeln dessa säckar säljs, de finns även på byggvaruhus, i livsmedelsbutiker och på bensinmackar. Ofta till ett förmånligt pris, fem säckar för 100 kronor. Även gödsel säljs i liknande säckar, det är hönsgödsel och kogödsel, för ekologisk odling och konventionell.

Men vänder man på säckarna och läser det finstilta ser man att gemensamt för alla dessa olika produkter är att de innehåller torv. Stora mängder torv, det är inte ovanligt att det är mer torv än kogödsel i kogödselpåsarna. Torv består av förmultnade växtdelar och eftersom det återbildas så långsamt räknas det som ett fossilt material. Den torv som bryts i dag kommer från våtmarker som redan är utdikade, men de utdikade våtmarkerna som redan finns släpper ut stora mängder koldioxid, så stora att de står för en femtedel av Sveriges samlade klimatutsläpp.

Några som vill förändra fritidsodlarnas beroende av torvprodukter är Stockholms Koloniträdgårdar. I vår har de lanserat kampanjen Halvera torven, där de genom information om hur man kan göra egen jord vill peppa sina medlemmar att minska sin torvanvändning med hälften.

Katja Jassey är ordförande för Stockholms Koloniträdgårdar och hon berättar att det hela började när en odlare läste på om vad jord- och gödselsäckarna innehåller. Det visade sig att till exempel en säck med planteringsjord eller kogödsel kunde innehålla upp till 95 procent torv. Samtidigt blev de mer medvetna om hur mycket torven påverkar miljön. Det hela blev något av ett uppvaknande för odlarna.

– Vi känner oss yrvakna, förvånade, förtvivlade och arga över att vi är med och köper det här, säger Katja Jassey.

Torv växer inte mer än en millimeter om året, och det tar tusen år att bilda en meter

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar