Ny testvinnare fixar svalkan snabbt

4 min läsning

I år har vi väntat länge på värmen. Men när den väl kommer kan en portabel AC snabbt bli ovärderlig. Vi har hittat en ny testvinnare som kyler både snabbt och jämnt.

Text Hampus Engstedt Illustration Jens Magnusson

V i har testat tio portabla AC-apparater och deras förmåga att hålla värmen stången skiljer sig åt rejält. Vi har som vanligt utrustat vårt 14 kvadratmeter stora testrum med 49 sensorer som mäter temperaturen och hur jämnt kylan fördelar sig i rummet. Att blåsa ut den värsta värmen går ofta snabbt, runt fem minuter tar det för de flesta apparater att sänka temperaturen från 35 till 30 grader. Men när vi vill komma ner till mer drägliga 25 grader blir skillnaderna stora. Allra snabbast är Olimpia Splendid Dolceclima Compact 10P, som klarar det på drygt 13 minuter. Med Eurom PAC 7.2 får du däremot vänta i hela tre timmar.

En bra AC håller svalkan jämn i hela rummet. Bäst på det är testvinnaren Delonghi PAC EL92 HP, som håller extremt jämn temperatur, bara 0,3 grader skiljer mellan varmaste och kallaste punkten i rummet. Med vissa modeller diffar temperaturen både två och tre grader.

Inför köpet bör du förbereda dig på att alla testets apparater är tunga. Högst matchvikt har jumbon Qlima P 652, som väger modiga 35,7 kilo. Apparaterna har hjul och kan rullas hyfsat lätt mellan olika rum, men om du ska bära dem i trappan mellan olika våningar får du ett rejält träningspass. När AC:n väl är på rätt plats måste du montera en slang som leder den varma luften ut ur huset, enklast monteras den i ett fönster som öppnas på glänt. Slangen ingår alltid, men anordningen som håller tätt i fönstret skiljer sig mellan modellerna. Det finns därför speciella kit att köpa som håller slangen på plats och samtidigt håller tätt så att värmen inte smiter tillbaka in. De består oftast av en segelduk med dragkedja som fästs med kardborrband i fönsterkarmen.

AC-apparaterna är högljudda och att använda tyst läge gör dessvärre knappt någon skillnad. På nästan alla modeller är det bara marginell skillnad i ljudtrycksnivå mellan tyst läge och maxläge. När du väl vant dig vid ljudet är det över lag lätt att använda modellerna, men hos vissa är det bökigt att göra rent filtren och tömma ut det kondensvatten som samlas.

Det kostar definitivt en slant att hålla svalt inomhus. Testvinnaren Delonghi PAC EL92 HP går på 6 748 kronor (när detta skrivs finns den bara att köpa hos en återförsäljare). Förutom att den är bä

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar