Rostig elcykel fick lämnas tillbaka

4 min läsning
När Kenneth tog fram cykeln hade flera delar rostat och växeln gått sönder.

ARNKenneth, som bor i Stockholm, köpte en elcykel på nätet för 11 990 kronor av Superbilligt i Västerås. Cykeln levererades och Kenneth använde den för att cykla till jobbet. Men problemen började nästan direkt. En skruv till batterihållaren var för liten, så den satt inte fast ordentligt. Efter ett par veckor slutade bakbromsen att fungera och sedan frambromsen. Kenneth kontaktade Superbilligt flera gånger, men de kunde inte säga vad felet var. Så blev det vinter och Kenneth ställde undan cykeln med ett skydd över. Ett par månader senare började han cykla igen, men då tog det stopp efter ett par meter. Kedja, kugghjul och skruvar hade rostat och växeln var i två delar. Då tröttnade Kenneth definitivt, reklamerade köpet och åkte till Västerås med cykeln. Företaget granskade den och hävdade att felen berodde på saltet på gatorna i Stockholm. Det vägrade Kenneth att acceptera och krävde att få pengarna tillbaka plus 2 489 kronor i ersättning för resekostnader till Västerås, expertutlåtande och fraktkostnader.

Arn håller med Kenneth. Cykeln är obrukbar och han borde få häva köpet och dessutom få ersättning för sina extrakostnader. Det har Superbilligt gått med på.

Insåg efter ett år att rummet inte var ett rum

FRN Antalet rum i en lägenhet borde vara lätt att räkna – men så är det inte alltid. Paret Lundström köpte en lägenhet i en Stockholmsförort för 3 575 000 kronor. I beskrivningen angavs antalet rum till tre. Det minsta rummet var lämpligt som barnkammare, ansåg mäklaren. Lundströms väntade barn och tyckte att lägenheten passade. Men när de hade bott där i 1,5 år hade de en vän på besök, som tyckte att barnkammaren var väldigt liten. Han sa att ett rum måste vara minst sju kvadratmeter för att räknas som rum och så stort var det inte. Lundströms tittade i husets lägenhetsförteckning och där angavs lägenheten som en tvåa. De begärde 250 000 kronor i ersättning av mäklaren, men mäklaren nekade att ersätta dem och menade att bostadsrättsföreningens förteckning saknar betydelse, eftersom väggar kan flyttas under årens lopp och antalet rum ändras. Det lilla rummet hade både fönster och garderob och var därmed att räkna som ett rum.

FRN håller med mäklaren. Han kunde i och för sig ha redovisat lägenhetsförteckningens uppgift, men det var inte oaktsamt att han inte gjorde det. Lundströms har inte lidit någon skada av att ett rum är litet, d

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar