Nu kan din gamla dator vara het

6 min läsning

■ ■ Har du gamla datorer som ligger och skräpar?■ ■ Dags att kolla upp. Nu säljs retrodatorer som aldrig förr.■ ■ Aftonbladets Lotta Reberg har spanat på priser och på vilka datorer som går bäst på andrahandsmarknaden i dag.

Text: Lotta Reberg Foto: Auctionet, Sikö auktioner, Södersens auktionshus och Tradera

Macintosh 1980-tal.Modell M5011, Apple Computer Inc. Från 1988, skärm, tangentbord samt mus, oanvända micro floppy diskar. Utrop 3 000 kronor, sålt för 2 000 kronor hos Stockholm auktionsverk Sickla för ett år sedan.

Datorer är rätt nya i våra liv. De så kallade hemdatorerna kom under 1980-talet. Idag ingår datorn i vår vardag. Men vad gör vi med våra gamla datorer? En del ställer dem på vinden. Många slänger dem, lämnar dem bland elprylarna på återvinningsstationen.

Men finns det något värde i dem? Ja, på bara några år har en del datorer blivit eftertraktade. Hos Tradera finns till och med en rubrik eller avdelning som heter ”Retrodatorer”.

– Intresset har vuxit stort i år. Försäljningen av retrodatorer har ökat med 34 procent i år jämfört med samma period förra året. Det är en retrotrend som sveper över Sverige just nu, säger Sofia Hagelin, presstalesperson hos Tradera.

”1980-talet har blivit coolt”

Det säljs cirka 14 000 retrodatorer om året hos Tradera. Hemdatorn Commodore 64 från 1980-talet utgör hälften av alla försäljningar, följt av Amiga och Atari. Även de är så kallade hemdatorer från 1980-talet.

Varför har intresset exploderat?

– De som växte upp med hemdatorer har börjat mecka med dem igen. 1980-talet har blivit coolt och det märks inte minst genom att techkillar lägger upp instruktionsvideos på youtube där gamla datorer restaureras. Då inser folk ”åh en sån där har jag på vinden”, säger Nils Reberg som varit intresseard av datorer sedan barnsben och idag studerar datateknik på LTH i Lund.

– Dessutom har hobbyister kontinuerligt utvecklat ny mjukvara till de äldre datorerna trots att de inte tillverkats på över 30 år. Folk har också blivit lite matta av hur komplext och teknologiskt allt är och längtar tillbaka till simplare tider, fortsätter Nils Reberg.

Använder skalen

Den senaste tiden har han även noterat att Apples datorer från 1998 har blivit retroheta.

– Imac-generationen 3 från 1998 är poppis igen. Den Y2K-aktiga designen med den färgade genomskinliga plasten kom ju i både spelkonsoller, mp3-spelare med mera. Man tycker







Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar