Estrids idé tog sig från koja till slott

6 min läsning

■ ■ Svenskt tenn fyller 100 år och kallas numera för överklassens Ikea. Från början var det tänkt att alla skulle ha råd att handla Svenskt tenn. ■ ■ Aftonbladets Lotta Reberg har tittat närmare på auktionspriserna och läst en fantastisk bok om grundaren Estrid Ericson.

Text: Lotta Reberg Foto: Auctionet, Bukowskis, Uppsala auktionskammare

För 100 år sedan slog Estrid Ericson upp dörrarna för Svenskt tenn. I dag har hennes inredningsstil hög status och priserna är höga även på andrahandsmarknaden.
Foto: SVENSKT TENNS ARKIV OCH SAMLINGAR

Svenskt tenn har länge varit synonymt med Josef Frank. Arkitekten och formgivaren som gjort hundratals möbler och mönster för den välkända och exklusiva inredningsfirman.

Däremot har Estrid Ericson, grundaren till Svenskt tenn inte varit alls lika känd. Men i och med 100-års jubiléet uppmärksammas hon allt mer. Nyligen kom en mycket spännande bok om henne, Estrid Ericson – en biografi av Hedvig Hedqvist.

Här berättas historien om hur Estrid kom till Stockholm från lilla Hjo, hur hon öppnade Svenskt tenn för att fler skulle kunna köpa god design till rimliga priser, hur hon hittade och samarbetade med olika formgivare, hur hon anställde Josef Frank som flytt undan nazisterna i Österrike och också om hennes alldeles speciella känsla för inredning.

Varmt och hemtrevligt

Förutom Josef Frank arbetade hon med formgivare som Uno Åhrén, Nils Fougstedt, Anna Petrus och Björn Trägårdh.

Hon kunde konsten att skapa miljöer och dukningar som gick rakt in hjärtat. Varma och hemtrevliga, gärna med mycket växter. Hon älskade och hade stor respekt för naturen. Det märks inte minst i hennes egen design. Löv, blad och grönska går igen i hennes egen formgivning.

Hennes livsverk Svenskt tenn blev så framgångsrikt att det har en speciell roll i den svenska modernismen och postmodernismen.

Inspirerande känsla

I dag vallfärdar folk till butiken på Strandvägen i Stockholm. Den som har råd köper ett skåp för en halv miljon, den som inte har en lika fet plånbok handlar sig några pappersservetter. Man talar om överklassens Ikea.

Men om man bortser från de höga priserna, en del beror på att det är hantverk och mycket är svensktillverkat, så kan man låta sig inspireras av Estrids känsla för inredning. Den kan man även få till med mer prisvänligare möbler och prylar.

Och ibland kan man även fynda något Svenskt tenn på andrahandsmarknad

Denna artikel är publicerad i...

Liknande artiklar

Liknande artiklar